Rögtön puha mézeskalács

Rögtön puha mézeskalács

Sok éven át próbálkoztam a mézeskalács sütéssel, mire sikerült kikísérleteztem ezt az egyszerű mézeskalács receptet. Azért szeretem mert a segítségével nagyon finom és rögtön puha mézeskalácsot készíthetek egyszerűen.

Miért érdemes kipróbálni az egyszerű mézeskalács receptet?

  • mert a segítségével gyorsan, egyszerűen elkészítheted a mézeskalácsokat
  • mert a sütés után rögtön puha mézeskalácsokat, akár az ünnep napján is elkészítheted, nem kell várni, hogy megpuhuljon.
  • mert hetekig eláll, később sem fog visszakeményedni. (Azért érdemes lezárt dobozban tartani őket.)
  • mert nagyon finom, biztos lehetsz benne, hogy gyorsan el fog fogyni,
  • mert akár gyerekeiddel együtt is elkészítheted, biztosan nagyon fogják élvezni!
Az egyszerű mézeskalács recept hozzávalói:
  • 65 dkg liszt
  • 9 evőkanál cukor
  • 9 evőkanál méz
  • 2 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 14 dkg margarin
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás a mézeskalácsok megkenéséhez
Az egyszerű mézeskalács recept elkészítési lépései:
  1. A margarint kicsit mikróban megpuhítjuk, majd habosra keverjük.
  2. Hozzá adjuk a cukrot, majd a tejfölt, a tojásokat és a tojás sárgákat. Ezzel tovább keverjük.
  3. A mézet a szódabikarbónával felforraljuk (Figyelj rá, hogy ne nagyon kis lábosba tedd, mert nagyon fel fog habosodni!) és még forrón az előző keverékhez öntjük és simára keverjük.
  4. Végül a lisztet és a mézeskalács fűszer keveréket adjuk hozzá és kézzel összegyúrjuk.
  5. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Nagyon jó tésztája lesz, kevés liszt kell csak alá a deszkára, de nem ragad, könnyű vele dolgozni!
  6. A hűtőből kivéve kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk. Karácsonyi mézeskalács formákkal kiszaggatjuk.
  7. A sütőt 180°C-ra melegítjük. A kiszaggatott mézeskalács tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, nem túl közel egymáshoz, mert meg fognak dagadni a mézeskalácsok.
  8. Az egész tojást felhabosítjuk és a sütik tetejét megkenjük vele.
  9. Kb. 10 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy ne süssük nagyon barnára, csak épp hogy, egy kicsi színe legyen, mert ha nagyon megsütjük akkor nem marad puha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nincs kedvünk mézeskalács mázzal pepecselni, akkor használhatunk kész, színes mézeskalács írókát is!

Ezt az egyszerű mézeskalács receptet évek óta elkészítjük a gyerekeimmel karácsony előtt. Mindig nagy sikere van!

Jó karácsonyi sütögetést!

 

3 thoughts on “Rögtön puha mézeskalács

  1. Kedves Fruzsina!

    Szeretnék segítséget kérni, vagyis inkább a szakvéleményedre lenne szükségem:
    Évek óta sütök mézest és használom a különböző technikákat, viszont két dologgal nem tudok mit kezdeni…
    1.) A terülő mázam száradása után megsárgul, foltos lesz, nem marad szép fehér. Annyi a különbség az általad használt összetevőktől, hogy ecet helyett citromlét használok. Ez lehet az oka?
    2.) A terülőmázra színes írókával írt minta, később, száradás közben összefogja a fehér terülőmázat. Olyan lesz mintha kifolyt volna a festék belőle. Szerinted mi okozza ezt a jelenséget.

    Előre is köszönöm, ha segítesz.
    Üdvözlettel:
    Dusnokiné Edit

    1. Kedves Edit! Sajnos nem tudom, hogy a citromlé okozhat-e ilyen problémát, mindenesetre próbálja ki pár csepp ecettel, hátha lesz változás. Plussz (ha lehet) érdemes hő nélkül légkeverésen szárítani a terülőmázat, úgy gyorsabban “átköt” és teljesen megszárad. Túl sok ételfesték, vagy túl híg íróka, vagy még nem teljesen száraz terülőmáz lehet szerintem. Milyen állagú ételfestéket tetszik használni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

[i]
[i]