Mézeskalács íróka

Mézeskalács íróka

Mi a tökéletes mézeskalács íróka titka?

Hogyan készül? Most megtudhatod!

 

Velem is előfordult már, hogy sokat bajlódtam a mázzal és mégsem lett tökéletes a végeredmény. Egy olyan mézeskalács íróka receptjét írom le neked, ami garantáltan remekül működik.

Sőt lépésről lépésre le is írtam az elkészítésének lépéseit, fortélyait. Remélem, hogy te is tudod hasznosítani a receptet.

Mézeskalács íróka hozzávalói:

 • 40 g tojásfehérje
 • 200 g  porcukor
 • 1 ek. étkezési keményítő
 • 1-2 csepp ecet

Ez egy nagyobb mennyiség, ha kevesebbet szeretnél akkor úgy tudod kiszámolni a mennyiségeket, hogy ahány gramm tojásfehérjét használsz, elosztod 2-vel majd megszorzod 10-zel, ennyi porcukor kell. Pl: 40 g fehérje / 2 = 20 * 10 = 200 g porcukor.

A mézeskalács íróka elkészítése:

 1. Kimérjük a hozzávalókat.
 2. A porcukrot átszitáljuk.
 3. A tojás fehérjéből kivesszük a csomókat, „koszokat”, nehogy elduguljon a habzsák tőle és hozzáadjuk a többi hozzávalót.
 4. Robotgéppel közepes fokozaton addig keverjük, amíg egy kemény masszát nem kapunk. Akkor jó ha nem folyik le a habverőről.
 5. Amint elkészült, eldobható habzsákba töltjük és a habzsákot szorosan lezárjuk. Egyszerre csak kis mennyiséget használjunk, mert azzal sokkal könnyebb dolgozni. A maradékot fedjük le, hogy ne száradjon ki.
 6. A habzsák végét jó szorosan elkötjük, így nem fog visszafolyni a cukormáz.
 7. Egy olló segítségével nagyon kicsi lyukat vágunk az eldobható habzsákon.

Ha nem szeretnénk eldobható habzsákot használni, a mézeskalács díszítő tubus is remekül használható díszítéshez.

Az elkészült írókát színezhetjük is ételfesték géllel. (Habzsákba töltés előtt a mázhoz keverünk néhány cseppet.)

Ezzel a recepttel neked is sikerülni fog a mézeskalács díszítés! Próbáld ki te is!

Ismered a terülő mázat? Gyönyörű díszítéseket készíthetünk terülő mázzal. Itt olvashatsz róla >>

5 thoughts on “Mézeskalács íróka

 1. Mennyi idő kell amig a diszités megszárad a mézeskalácson.Énaz este 8-9 óra körül lett kész és még mindig ragad. Várom a választ milelajosne@gmail com cimre. Köszönöm

 2. Megcsináltam. Átszitáltam a porcukrot de nekem állandó küzdelem ez a cukor. Rendes cukorrögök vannak benne. Egyszerűen eltömíti a pici lyukat amitől nem tudok szép vonalat húzni. Akármilyen receptet keszítettem is el eddig, ez állandó probléma. Egyszerűen már nem tudom milyen porcukrot használjak. Már a gőz felett melegítős receptet is próbáltam, de attól összeesett az egész hab, a cukor meg jól kikristályosodott az edényen. Egyszerűen nem értem, pedig tök szépen menne a rajzolás de már az őrületbe kerget a cukor!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük