Hagyományos mézeskalács recept

Hagyományos mézeskalács recept

A hagyományos mézeskalács recept tökéletesen alkalmazható mézeskalács házikó készítésénél és akkor is, ha karácsonyfára mézeskalács díszeket szeretnénk.

Hagyományos mézeskalács recept:

Ez egy masszívabb, keményebb tészta.

Hagyományos mézeskalács tészta hozzávalói:

  • 30 dkg méz (teljesen mindegy milyen)
  • 40 dkg porcukor
  • 1/2 dl olaj
  • 5 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, gyömbér, ánizs, reszelt narancshéj)
  • 1 kg liszt
  • 1 púpozott tk. szódabikarbóna

Hagyományos mézeskalács recept elkészítése:

  1. A mézet olvasszuk fel mikrohullámú sütőben és terítsük szét a tetején a porcukrot.
  2. Adjuk hozzá az olajat és a tojásokat, ügyeljünk arra, hogy a tojások ne érintkezzenek a forró mézzel. Robotgépben habverő fejjel keverjük össze.
  3. Ha már teljesen összekeveredtek az alapanyagok, apránként hozzáadjuk a lisztet, mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát – a habverő fejet lecserélhetjük a dagasztó keverő fejre.
  4. Ha összeállt egy gombóccá, félretesszük szobahőmérsékleten pihenni minimum 6 órát, de az sem baj ha egy egész éjszakát pihen.
  5. Felhasználáskor még körülbelül 30 dkg lisztet fel fog venni. Próbáljuk úgy gyúrni, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle.
  6. 2-3 mm vastagra nyújtjuk,
  7. lisztezett kiszúrókkal kiszaggatjuk
  8. 160°C-on aranybarnára sütjük. (Sütés közben figyeljük folyamatosan, nehogy túlsüssük!)

Ha normál méretű mézeskalács formákkal szaggatjuk akkor kb. 100 db lesz belőle.

A hagyományos mézeskalács recept akkor is remek választás, ha valami különleges alkotást szeretnénk készíteni a mézeskalácsból, például ládikát, adventi koszorút.

One thought on “Hagyományos mézeskalács recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük