Hagyományos mézeskalács recept
A hagyományos mézeskalács recept tökéletesen alkalmazható mézeskalács házikó készítésénél és akkor is, ha karácsonyfára mézeskalács díszeket szeretnénk.
Hagyományos mézeskalács recept:
Ez egy masszívabb, keményebb tészta.
Hagyományos mézeskalács tészta hozzávalói:
- 30 dkg méz (teljesen mindegy milyen)
- 40 dkg porcukor
- 1/2 dl olaj
- 5 egész tojás
- 2 tojássárgája
- mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, gyömbér, ánizs, reszelt narancshéj)
- 1 kg liszt
- 1 púpozott tk. szódabikarbóna
Hagyományos mézeskalács recept elkészítése:
- A mézet olvasszuk fel mikrohullámú sütőben és terítsük szét a tetején a porcukrot.
- Adjuk hozzá az olajat és a tojásokat, ügyeljünk arra, hogy a tojások ne érintkezzenek a forró mézzel. Robotgépben habverő fejjel keverjük össze.
- Ha már teljesen összekeveredtek az alapanyagok, apránként hozzáadjuk a lisztet, mézeskalács fűszerkeveréket és a szódabikarbónát – a habverő fejet lecserélhetjük a dagasztó keverő fejre.
- Ha összeállt egy gombóccá, félretesszük szobahőmérsékleten pihenni minimum 6 órát, de az sem baj ha egy egész éjszakát pihen.
- Felhasználáskor még körülbelül 30 dkg lisztet fel fog venni. Próbáljuk úgy gyúrni, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle.
- 2-3 mm vastagra nyújtjuk,
- lisztezett kiszúrókkal kiszaggatjuk
- 160°C-on aranybarnára sütjük. (Sütés közben figyeljük folyamatosan, nehogy túlsüssük!)
Ha normál méretű mézeskalács formákkal szaggatjuk akkor kb. 100 db lesz belőle.
A hagyományos mézeskalács recept akkor is remek választás, ha valami különleges alkotást szeretnénk készíteni a mézeskalácsból, például ládikát, adventi koszorút.
One thought on “Hagyományos mézeskalács recept”