Színes mézeskalács – Mivel színezd a mázakat?

Színes mézeskalács – Mivel színezd a mázakat?

mézeskalács díszítés minták

A mézeskalács egy olyan sütemény, amit ezerféleképpen készíthetünk, díszíthetünk. Jellemzően karácsony környékén szoktuk készíteni, de egyre elterjedtebb az év összes időszakában, ünnepekor.

Téged is rabul ejtett a színes mézeskalács, de nem tudod, hogyan készítsd?

Az ételfesték színes mézeskalács készítéséhez is többféle módon felhasználható:

Sokan csak a klasszikus fehér mázas díszítést alkalmazzák mézeskalácson, de a máz színezésével különlegesebbé tehetjük a sütiket.  A cukormázat tojásfehérjéből, porcukorból készítjük és ezt színezhetjük ételfesték géllel, porral.

mézeskalács minionok

Ha a teljes mézeskalácsot szeretnénk bevonni azzal cukormázzal, amit beszíneztünk, akkor az elkészült cukormázhoz adjunk egy kevés vizet. Rajzoljuk elő a sűrűbb cukormázzal azt a területet, amit majd ki szeretnénk tölteni a terülő mázzal, majd ha ez megszáradt akkor töltsük ki a folyósabb mázzal. A terülőmázról kicsit bővebben >>

Egy különleges mézeskalács színezési mód a zselatinozás. Ezzel magát a kalácsot színezzük és majd erre festhetünk fehér vagy más színű cukormázzal. Egy csomag zselatint (10g) olvasszunk fel 1,5 dl vízben, majd ebbe keverjük az ételszínezéket. Egy ecsettel kenjük fel a mézeskalács felületére és hagyjuk teljesen megszáradni.

Piros zselatinos szív

Ha pedig csillogós mézeskalácsokat szeretnénk, akkor egy kevés ehető csillámport keverjünk el pár csepp alkoholban, majd ezt egy ecsettel vigyük fel a mézeskalácsra. Pár perc alatt teljesen megszáradnak és gyönyörűen ragyogó mézeskalácsokat kapunk.

 

3 thoughts on “Színes mézeskalács – Mivel színezd a mázakat?

  1. Bocsi, én kipróbáltam a zselatinos megoldást, de egypár megfestése után, a dermedt masszát lehetett volna kenni. Állandóan melegíteni kell miközben dolgozunk vele ?

    1. Kedves Kertes Tiborné!

      Nekem 25-30 percig még jól használható, híg szokott lenni. Ha kezd sűrűsödni, csak rá kell melegíteni a mikróban, hiszen a zselatin egy sűrítő, zselésítő anyag, meg fog kötni. A megmaradt zselatint miután teljesen megdermedt le is fagyaszthatjuk, majd felmelegítéssel újra használhatjuk.

  2. Én ezt nem zselatinnal szoktam csinálni,hanem úgy,hogy 1 tojás sárgáját egy teáskanál tejjel elkeverem es ebbe teszem az ételfestéket! Sokkal egyszerübb,szép egyenletesen el lehet kenni a kis ecsettel és igy is csodaszép fényes lesz! Ha kész a festés, sütőben 50 fokon 10 perc alatt rászárítom. Amint kihűlt teljesen mehet is az írókázás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük