Mézeskalács újrahasznosítása

Mézeskalács újrahasznosítása

A mézeskalács egy olyan édesség, melynek elkészítése hozzátartozik az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Amikor január közepén egy doboz alján megtaláljuk a decemberi mézeskalácsot, amely ehetetlenül kemény, általában kidobjuk. A horgászok esetleg félretesznek pár darabot etetőanyagnak… A mézeskalács ebben az állapotában sem más, mint egy finom, fűszeres keksz.

A felhasználásnak három módja van amikor:

  • egészben hagyjuk a mézeskalácsot
  • darabos-morzsás állapotában
  • finomra daráljuk a mézeskalácsot.

Ha egészben hagyjuk a mézeskalácsot, azt kicsit nehezebb felhasználnunk, de így is újrahasznosítható a maradék mézeskalácsunk.

  • Mézeskalács isler

Tipp: Mézeskalács isler legegyszerűbb módja, ha két egyforma mézeskalács
közé lekvárt teszünk és összefordítjuk.

  • Tiramisu mézeskaláccsal

Tipp: Tiramisut is készíthetünk úgy, hogy babapiskóta helyett mézeskalácsot használunk!

Nagyobb darabokra tört mézeskalács általában réteges desszertekben, joghurtba keverve vagy morzsasütik tetejére szórva a legjobb.

  • Grillázsba magvak helyett

Tipp: Olvasszuk fel a cukrot egy lábasban, majd öntsük ki egy edénybe, amelyből majd könnyebben
ki tudjuk tördelni a grillázst (legjobb valami műanyag, vagy sütőpapírral bélelt tepsi),
ezután szórjunk mézeskalács darabokat az edényünkbe és öntsük rá a karamellt.

  • Réteges desszertbe
  • Karamellás, mascarponés morzsába cantucci helyett
  • Szuper kekszbe
  • Mézeskalács szufléba

Tipp: Nagyon finom szuflét készíthetsz, ha a csokoládés szufléba mézeskalács darabokat szórsz.
Készítheted tálaló gyűrűben, de akár formában is.

darált mézeskalács minden olyan receptben felhasználható, amely darált keksszel vagy édes morzsával készül. Töltelékekbe, tortaalapnak vagy bármilyen kekszmorzsa alapú, golyóformázós édességbe használhatják.

  • Kókuszgolyó

Tipp: A mézeskalácsot teljesen összezúzva, ledarálva használjuk fel a kekszmorzsa helyett.
Mivel alapból édes a mézeskalács, kevesebb cukrot használjunk.

  • Kókusztekercs
  • Kekszalapú ricotta torta
  • Karamellás sajttorta

Tipp: Kekszmorzsa helyett a sajttorta alap tésztájába tegyünk darált mézeskalácsot.

Reméljük már tudod mit is fogsz készíteni a maradék mézeskalácsból!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük