Mézeskalács újrahasznosítása
A mézeskalács egy olyan édesség, melynek elkészítése hozzátartozik az ünnepi hangulat megteremtéséhez. Amikor január közepén egy doboz alján megtaláljuk a decemberi mézeskalácsot, amely ehetetlenül kemény, általában kidobjuk. A horgászok esetleg félretesznek pár darabot etetőanyagnak… A mézeskalács ebben az állapotában sem más, mint egy finom, fűszeres keksz.
A felhasználásnak három módja van amikor:
- egészben hagyjuk a mézeskalácsot
- darabos-morzsás állapotában
- finomra daráljuk a mézeskalácsot.
Ha egészben hagyjuk a mézeskalácsot, azt kicsit nehezebb felhasználnunk, de így is újrahasznosítható a maradék mézeskalácsunk.
- Mézeskalács isler
Tipp: Mézeskalács isler legegyszerűbb módja, ha két egyforma mézeskalács
közé lekvárt teszünk és összefordítjuk.
- Tiramisu mézeskaláccsal
Tipp: Tiramisut is készíthetünk úgy, hogy babapiskóta helyett mézeskalácsot használunk!
Nagyobb darabokra tört mézeskalács általában réteges desszertekben, joghurtba keverve vagy morzsasütik tetejére szórva a legjobb.
- Grillázsba magvak helyett
Tipp: Olvasszuk fel a cukrot egy lábasban, majd öntsük ki egy edénybe, amelyből majd könnyebben
ki tudjuk tördelni a grillázst (legjobb valami műanyag, vagy sütőpapírral bélelt tepsi),
ezután szórjunk mézeskalács darabokat az edényünkbe és öntsük rá a karamellt.
- Réteges desszertbe
- Karamellás, mascarponés morzsába cantucci helyett
- Szuper kekszbe
- Mézeskalács szufléba
Tipp: Nagyon finom szuflét készíthetsz, ha a csokoládés szufléba mézeskalács darabokat szórsz.
Készítheted tálaló gyűrűben, de akár formában is.
A darált mézeskalács minden olyan receptben felhasználható, amely darált keksszel vagy édes morzsával készül. Töltelékekbe, tortaalapnak vagy bármilyen kekszmorzsa alapú, golyóformázós édességbe használhatják.
- Kókuszgolyó
Tipp: A mézeskalácsot teljesen összezúzva, ledarálva használjuk fel a kekszmorzsa helyett.
Mivel alapból édes a mézeskalács, kevesebb cukrot használjunk.
- Kókusztekercs
- Kekszalapú ricotta torta
- Karamellás sajttorta
Tipp: Kekszmorzsa helyett a sajttorta alap tésztájába tegyünk darált mézeskalácsot.