Hagyományos mézeskalács díszítése

Hagyományos mézeskalács díszítése

Ha hagyományos mézeskalácsot készítesz (a masszív tésztából), amit karácsonyfára akasztasz díszként vagy házikót készítesz belőle, esetleg mézeskalács dobozt, akkor kicsit másként kell díszítened.

A hagyományos mézeskalács receptjét itt találod >>

Például az elkészült mézeskalácsokat zselatinozni kell, amitől fényesebb lesz és a máz is jobban rátapad.

Hagyományos mézeskalács díszítés hozzávalói:

  • 1,5 dl víz
  • 1 púpos evőkanál zselatin
  • 40 g tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 5 csepp 20%-os ecet

A hagyományos mézeskalács díszítése:

  1. A zselatint elkeverjük a hideg vízben,
  2. mikróban felmelegítjük.
  3. A teljesen kihűlt mézeskalácsokat megkenjük a zselatinnal, először a mézeskalács alját és oldalát, majd ha megszáradt, az elejét is lezselatinozzuk.
  4. Hagyjuk teljesen megszáradni (legalább 1-2 órát, de akár egy éjszakát is száradhat)
  5. A porcukrot átszitáljuk,
  6. hozzáadjuk a keményítőt.
  7. A kimért tojásfehérjéhez hozzáadjuk a porcukros keveréket,
  8. a robotgép lassú fokozatán 3-4 percig verjük, majd hozzáadjuk az ecetet és addig verjük, amíg egy kemény, már nem folyós habot kapunk.
  9. Mézeskalács díszítő tubusba töltjük és díszítjük a mézeskalácsokat.

Díszítéshez használhatunk eldobható habzsákot is, én ezt használom: Eldobható habzsák>>

Az eldobható habzsák használatáról egy másik bejegyzésben írok bővebben, olvasd el azt a cikket is!

Jó alkotást!

2 thoughts on “Hagyományos mézeskalács díszítése

  1. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a díszítőt lehet gél állagú ételfestékkel színezni? Ha használok hozzá ilyet, van, amire különösebben oda kell figyelni?
    Köszönöm,
    Viki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

[i]
[i]