Hagyományos mézeskalács díszítése
Ha hagyományos mézeskalácsot készítesz (a masszív tésztából), amit karácsonyfára akasztasz díszként vagy házikót készítesz belőle, esetleg mézeskalács dobozt, akkor kicsit másként kell díszítened.
A hagyományos mézeskalács receptjét itt találod >>
Például az elkészült mézeskalácsokat zselatinozni kell, amitől fényesebb lesz és a máz is jobban rátapad.
Hagyományos mézeskalács díszítés hozzávalói:
- 1,5 dl víz
- 1 púpos evőkanál zselatin
- 40 g tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál keményítő
- 5 csepp 20%-os ecet
A hagyományos mézeskalács díszítése:
- A zselatint elkeverjük a hideg vízben,
- mikróban felmelegítjük.
- A teljesen kihűlt mézeskalácsokat megkenjük a zselatinnal, először a mézeskalács alját és oldalát, majd ha megszáradt, az elejét is lezselatinozzuk.
- Hagyjuk teljesen megszáradni (legalább 1-2 órát, de akár egy éjszakát is száradhat)
- A porcukrot átszitáljuk,
- hozzáadjuk a keményítőt.
- A kimért tojásfehérjéhez hozzáadjuk a porcukros keveréket,
- a robotgép lassú fokozatán 3-4 percig verjük, majd hozzáadjuk az ecetet és addig verjük, amíg egy kemény, már nem folyós habot kapunk.
- Mézeskalács díszítő tubusba töltjük és díszítjük a mézeskalácsokat.
Díszítéshez használhatunk eldobható habzsákot is, én ezt használom: Eldobható habzsák>>
Az eldobható habzsák használatáról egy másik bejegyzésben írok bővebben, olvasd el azt a cikket is!
Jó alkotást!
2 thoughts on “Hagyományos mézeskalács díszítése”
Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a díszítőt lehet gél állagú ételfestékkel színezni? Ha használok hozzá ilyet, van, amire különösebben oda kell figyelni?
Köszönöm,
Viki
Lehet színezni pár csepp gél festékkel, nem fog változtatni az állagán.