
Cukormentes mézeskalács
A karácsonyi hangulat elengedhetetlen kelléke a mézeskalács. A diétázók és a cukorbetegek bajban lehetnek ilyenkor, hiszen a mézeskalács nem igazán diabetikus édesség. Nekik sem kell lemondaniuk róla! Mutatok egy cukormentes mézeskalács receptet, amit mindenki bátran fogyaszthat. Méz helyett a legjobb alternatíva az agave szirup, ami egy természetesen előállított édesítő, nagyon hasonlít a mézhez.
Cukormentes mézeskalács recept:
Cukormentes mézeskalács hozzávalók:
- 200 g agave szirup
- 150 g édesítőszer (eritrit, stevia)
- 100 g vaj
- fűszerek
- 2 tojás
- 0,5 kg liszt
- 1 tk. szódapor
- /puhább lesz, ha +1 tojássárgáját is teszünk a tésztába/
Cukormentes mézeskalács elkészítése:
- A szirupot, a cukrot és a vajat összeolvasztjuk egy lábasban.
- Hozzáadjuk a fűszereket, ez lehet készen kapható mézeskalács fűszerkeverék is, de ha nincs kéznél, tegyél bele fahéjat, szegfűszeget.
- Ha kicsit kihűlt a keverék, hozzákeverjük a tojásokat gyors mozdulatokkal.
- A lisztet elkeverjük a szódaporral és elvegyítjük a folyadékkal.
- Addig gyúrjuk, amíg egy gombóccá összeáll, ha szükséges adunk még hozzá lisztet.
- Maximum fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, szaggatjuk és sütjük.
A cukormentes mézeskalácsokat is díszítheted cukormázzal, de ehhez se porcukrot használj, hanem por állagú édesítőszert (szerencsére már sok cég előállítja az édesítőket ilyen formában is) vagy házilag ledarált édesítőszert.